24. PRIREDITEV »POZDRAV JESENI« ODLIČNO USPELA

Praznik Marijinega vnebovzetja je eden od največjih krščanskih praznikov, ki ga na poseben način obeležujemo tudi v majhnih vinorodnih vasicah občine in župnije Razkrižje, na stičišču dveh gričev, Šprinca in Koprive in dveh sosednjih narodov, Slovenije in Hrvaške.

Zadnji dve leti iz znanih razlogov, prireditve žal nismo mogli organizirati, zato pa je toliko bolj bilo slovesno ob letošnjem prazniku.

Posebnost tega praznika, tik ob meji s Hrvaško, je v tem, da je polovica obiskovalcev iz hrvaške in druga polovica iz slovenske strani. Tokrat so se povorki – procesiji cvetja pridružili tudi verniki župnije Štrigova in se pri kapelici na stičišču poti Šprinc in Kopriva, srečali z verniki župnije Razkrižje, ki so v povorki – procesiji cvetja prišli iz slovenske strani.

Ob 11. uri se je ob množici ljudi, odvijala sv. maša, ki jo je vodil razkriški župnik, ki je hkrati škofov vikar za narodnosti in dekan ljutomerske dekanije, msgr. Franc Režonja, ob somaševanju župnika župnije Štrigova, dr. Kristijana Kuharja in razkriškega rojaka, mag. Luke Rajfa, ki v Rimu pripravlja doktorsko disertacijo. Na koncu maše so vsi zbrani slišali nekaj izbranih besed vseh sodelujočih, tudi župnika sosednje hrvaške župnije Štrigova, ki je poudaril pomen dobrega sodelovanja, ne glede na državne meje, v duhu sodobne Evropske unije, kar na najlepši možni način dokazujemo ljudje na tem obmejnem območju, kjer smo povezani sorodstveno, prijateljsko in to na najbolj pozitivni način izpričujemo.

Po svečani sveti maši so se udeleženci celotne prireditve zbrali na velikem prireditvenem prostoru sredi vinogradov. Opazna je bila odlična postrežba, tokrat so zares na pomoč starejšim priskočili mladi iz različnih društev, od turistično narodopisnega društva, do športnega, kulturnega in gasilskega društva.

Temu prazniku smo dodali to, kar je tradicija teh vinorodnih krajev, poleg blagoslova cvetja, smo postavili klopotec. Opravljen je blagoslov, tako klopotca kot vinogradov. Imenovali smo botra klopotca, tokrat je to bila ženska in sicer Jelena Šoštarič, skrbnik klopotca je Emil Kolman, njegov namestnik Stanko Levačič, gospodar vinograda, ki ga obdeluje Turistično narodopisno društva je Drago Slavič in njegova namestnica Marija Cmager. Po blagoslovu klopotca ga je z vinom poškropila še Vinska kraljica Slovenije 2015, Sandra Sedmak.

Poseben čar je prireditvi dal z veliko občutka okrašen prireditveni prostor, ki so ga obiskovalci opazili, ki je dal vsem prav poseben občutek druženja na visokem kulturnem nivoju.

Obiskovalce je po obmejnem območju vozil turistični vlakec na električni pogon.

Poleg glasbe za ples, za katero je poskrbel Ansembel Štrk, so se zvrstili številni nastopajoči iz obeh strani meje. Bilo je tudi nekaj kulturno – igralskih vložkov, katerim so poseben pečat dobre volje dodali članice in člani kulturno umetniške skupine Novi Gruntovčani, KUD Gruntovec iz kraja Sigetec, ki so že postali zaželeni nastopajoči v mnogih hrvaških in slovenskih krajih, ki se pojavljajo tudi z novimi nadaljevankami v hrvaških medijih in nastopajo tudi po Sloveniji (Dudek, Regica, Presvetli, Cinober….). Posebno pozornost je požel član te skupine, emitator znanega hrvaškega pevca Miše Kovača.

Ob tej priložnosti so bila 20-tim najbolj aktivnim prostovoljkam in prostovoljcem, ki že vrsto let obdelujejo občinski vinograd, podeljena županova priznanja, ljudem, ki že vrsto let (od leta 2006 dalje) pridelujejo odlično vino tako za to, kot vse druge prireditve, ki se organizirajo v občini in župniji Razkrižje.

Ob koncu dneva smo izvedli še tradicionalni, po vrsti 18. mednarodni tek prijateljstva Razkrižje – Štrigova v vseh kategorijah, s posebej prisrčnim Baby tekom in vseh mlajših kategorij. V članski konkurenci so se odlično odrezali tudi domačini, saj je 1. mesto absolutne zmagovalke v ženski konkurenci osvojila ANITA RIŽNAR iz Globoke, 2. je bila ANDREJA GORČAN , AK Ormož in 3. NINA ALT DOMA AK Ormož (doma iz Pristave). V moški konkurenci pa je absolutni zmagovalec ALJAŽ NOVAK, AK Ormož, 2. mesto je osvojil IZTOK FISTER iz Slovenski goric in odlično 3. mesto, domačin AMADEJ MARŠIČ iz Gibine.