V SPOPADANJU S KORONAVIRUSOM LAHKO NAJVEČ PRIPOMOREMO LJUDJE SAMI

V SPOPADANJU S KORONAVIRUSOM LAHKO NAJVEČ PRIPOMOREMO LJUDJE SAMI, LE ZDRAVO KMEČKO PAMET MORAMO UPORABITI

1. RAZMERE SKRAJNO RESNE
Nastopil je čas, ko bi se sleherni Slovenec in prebivalec Slovenije moral zavedati, da so razmere v borbi s koronavirusom skrajno resne. Stroka nas opozarja, IZOGIBAJMO SE OSEBNIM STIKOM, tudi takšnim, zelo priljubljenim, druženje ob jutranjih kavicah, ipd. Če pa se že moramo gibati med ljudmi, DRŽIMO PRIPOROČLJIVO RAZDALJO. Samoumevna je zlasti HIGIENA ROK.

2. ZAUSTAVIMO ŠIRJENJE VIRUSA, DA PREPREČIMO PREOBREMENITEV ZDRAVSTVENIH USTANOV
Ne gre samo za to, da od okužbe obvarujemo sebe in svoje bližnje, ampak za to, da zajezimo izredno hitro širjenje okužb, ki je trenutno takšno, kot je bilo na začetku na Kitajskem in v Italiji. GRE ZA TO, DA SE ŠTEVILO OBOLELIH NE BI TAKO RAZŠIRILO, DA KAPACITETE ZDRAVSTVENEGA SISTEMA SITUACIJE VEČ NE BI OBVLADOVALE, DA BI ZMANJKALO ZADOSTNEGA ŠTEVILA ZDRAVNIKOV IN TUDI OPREME. Potem se bo zgodilo tisto najhujše, da vsi oboleli ne bodo(mo) mogli biti deležni zdravniške oskrbe. TO JE TISTA NAJVEČJA BOJAZEN, KI SE NAM LAHKO ZGODI, ČE NE BOMO TAKOJ UPOŠTEVALI NAVODIL STROKE.

3. KORONAVIRUS SE LAHKO HITRO RAZŠIRI TUDI V MANJŠIH KRAJIH
Ni res, da se tudi v majhnih skupnostih, virus hitro ne razširi. So primeri po slovenskih občinah, da se je ta razširil tudi med ljudmi z 2000 prebivalci. Uradnega podatka o tem, da bi kdo do trenutka nastajanje tega obvestila, za koronavirusom zbolel v Občini Razkrižje, nimam. Zato tudi občane prosim, da ne širijo nepreverjenih govoric. Vsak izmed nas pa lahko zboli. Ob vsakem najmanjšem znaku obolenja, ki se kaže kot prehlad, težave z dihali ali povečana telesna temperatura, je naša dolžnost, da se samoizoliramo, da smo doma in imamo telefonski kontakt z osebnim zdravnikom. Neodgovorno je, da bi v takšnem stanju hodili naokrog.

4. PREDLOG O RAZMISLEKU PO ZAČASNEM ZAPRTJU LOKALOV
Ker se razmere spreminjajo iz ure v uro, za enkrat samo predlagam razkriškim gostincem in tistim, ki opravljajo storitve za ljudi (frizerski saloni), da razmislijo o začasnem zaprtju njihovega lokala, razen obema trgovinama s prehrambenimi artikli – Market S in SimtiS (o tem je razpravljal tudi Krizni štab na državni ravni). Bar Stari pil na Gibini se je že sam odločil, da začasno preneha z obratovanjem, kar je v preventivnem smislu potrebno pohvaliti. Takrat, ko bodo sedanje izredne razmere mimo, bodo gostje takšen samozaščitni ukrep znali ceniti

5. TISTI, KI STE POMOČI POTREBNI, JO BOSTE DOBILI – KONTAKTNA ŠTEVILKA
Vsi, ki živite sami, ste starejši in slabšega zdravja, bodite mirni, kajti za vas smo v pripravljenosti. Če rabite pomoč, zlasti pri zagotavljanju vaših vsakodnevnih življenjskih potrebščin, ZA VAS JE NA RAZPOLAGO DEŽURNA OSEBA NA TELEFONSKI ŠTEVILKI 041 878 448.

6. AKTIVIRALI IN KADROVSKO OKREPILI SMO OBČINSKI ŠTAB CZ – SPREMLJAMO UKREPE IN PRIPOROČILA USTANOV NA DRŽAVNI IN REGIONALNI RAVNI
V teh dneh smo v občini Razkrižje kadrovsko okrepili in tudi pomladili Štab CZ. Osredotočili smo se v pripravljenost za izvrševanje odredb in navodil, ki nam jih posredujejo pristojne državne ustanove, zlasti štab CZ RS in regijski štab CZ, tekoče spremljamo ukrepe Kriznega štaba za obvladovanje epidemije novega koronavirusa, ki je med drugim imenoval URADNEGA PREDSTAVNIKA ZA KOMUNICIRANJE Z JAVNOSTJO – TO JE POSTAL JELKO KACIN, ki se je na tem področju odlično izkazal med osamosvojitveno vojno. Krizni štab je med drugim sprejel ukrep, da se s ponedeljkom 16.3.2020,začasno ustavlja javni potniški promet, stekli bodo tudi nadzori izvajanja preventivnih ukrepov v trgovinah, obeta pa se tudi prepoved obratovanja lokalov. VSE TO KAŽE NA RESNOST RAZMER. VSAKA POLITIZACIJA UKREPOV JE NEODGOVORNA.

7. DELO OBČINSKE UPRAVE – UKREPI
V uradne prostore občine Razkrižje stranke vstopajo posamično. Pristojni referent stranko sprejme v urejenem predprostoru, kjer opravi vse formalnosti. Za posamezna vprašanja se stranke lahko obrnete po e-pošti na uradni naslov občine: obcinarazkrizje@siol.net ali na telefonsko številko 02 584 99 00.

STVARI VZEMIMO ZARES, KAJTI GRE ZA DOBRO VSEH NAS !

Stanko Ivanušič, župan Občine Razkrižje