V okviru aktivnosti Evropskega tedna mobilnosti, smo izvedli kolesarjenje po občinah Razkrižje, Ljutomer in Črenšovci

V nedeljo, 19. septembra, smo izvedli kolesarjenje do sosednjih občin: Ljutomer in Črenšovci. Izbrali smo manj prometne poti, ki bi naj v bodoče postale kolesarske povezave med občinami.

Najprej smo se čez Pristavo po stranskih poteh napotili do Ljutomera, kjer sta nas pozdravila in nagovorila, podžupan Občine Ljutomer g. Janko Špindler in predsednik Športne zveze Ljutomer g. Mirko Rauter. Skupaj smo se zapeljali skozi del Cvena in Mote do Tinekovega broda, med Moto in Gornjo Bistrico, kjer nas je na levem bregu Mure pričakala županja Občine Črenšovci ga. Vera Markoja s sodelavci občinske uprave in nekaterimi člani občinskega sveta te občine.

Pomembo vlogo pri soorganizaciji izvedbe kolesarskega dneva je prevzelo tudi osebje Zdravstvene ambulante Razkrižje, celotno pot so tudi na določenih mestih, predhodno označili s smerokazi.

Prijetno druženje smo izkoristili za pogovor o vzpostavitvi kolesarskih povezav, tako med občinami Ljutomer, Razkrižje, Črenšovci in širše. Posebej smo, tudi na terenu samem pregledali nekatere od možnih poti na obeh straneh reke Mure, ki jih bomo v prihodnje med seboj povezali in uredili tako, da bodo prevozne za kolesarje in prehodne za pešce. Pri tem nam je pomoč ponudil g. Mirko Rauter, ki je eden od najbolj vnetih gorskih kolesarjev v Prlekiji in je hkrati tudi predsednik Športnega društva MTB Prlekija (gorskega kolesarstva) ter odličen poznavalec širšega območja Prlekije in Prekmurja. Skupaj z njim bomo evidentirali tiste točke, kjer se med seboj morajo povezati sosednje občine, da se poti vzpostavijo na določenih prekinjenih in zaenkrat neprevoznih območjih tako, da bodo primerne za kolesarje in pohodnike.

Dozoreva spoznanje, da samo v eni občini kolesarskih poti ne moremo zaključiti, moramo vzpostaviti povezave na širšem območju med občinami. Ni pa nobene potrebe, da bi te stranske poti, zlasti ob Muri, med polji in travniki, bile asfaltirane.