Slovesnost ob pričetku delovanja zdravnika Davorina Kolarića, dr.med., spec. družinske medicine na Razkrižju

Povezava do posnetka SIP TV

V četrtek, 6.4.2017 popoldne, smo pri Zdravstveni postaji in Lekarni Špringer Razkrižje, pripravili slovesnost ob pričetku delovanja stalnega zdravnika v Občini Razkrižje.

Dogodka se je udeležilo lepo število ljudi, kar dokazuje, kako zelo smo veseli, da v Razkrižju zdravnika končno imamo.

Poleg obiskovalcev od blizu in daleč, so se dogodka udeležili:

 • državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje dr.  Ana Medved
 • vodja sektorja za kakovost in organizacijo zdravstvenega varstva na Ministrstvu za zdravje, mag. Bernarda Kociper
 • generalna direktorica Direktorata za zdravstveno varstvo gospa Tanja Mate
 • predsednik komisije Republike Slovenije za medicinsko etiko, doc. dr. Božidar Voljč
 • direktorji zdravstvenih domov:  Ljutomer,  Murska Sobota in Gornja Radgona
 • predstojnica NIJZ OE Murska Sobota, Tatjana Krajnc-Nikolić, dr.med.
 • župan Stanko Ivanušič, podžupanja Klementina Šafar in člani občinskega sveta Občine Razkrižje
 • ravnateljica Osnovne šole Janeza Kuharja Razkrižje, ga. Anica Šimonka
 • razkriški župnik msgr. Franc Režonja
 • sin pokojne, spoštovane zdravnice dr. Božice Ceković Budinski
 • direktor Lekarne Špringer, mag. Janeza Špringer
 • ter naš novi zdravnik, Davorin Kolarić, dr. med.,specialist družinske medicine. Skupaj z njim so prišli tudi njegovi najožji družinski člani.

Minili sta že skoraj dve leti, odkar je Zdravstvena postaja na Razkrižju ostala brez zdravnika, ko je v maju 2015 po hudi bolezni umrla zdravnica koncesionarka Božica Ceković Budinski, ki je v razkriški zdravstveni postaji delala od 1. oktobra 2005. Za ljudi iz Občine Razkrižje in tudi širše okolice, je bila to velika in žalostna izguba.

Od 12. maja 2015 dalje, so v Občini Razkrižje potekala silna prizadevanja, da bi za nadomestitev zdravnice pridobili potrebna soglasja. Dvakrat tedensko so za nekaj ur, v tem času prihajali različni zdravniki iz Zdravstvenega doma Ljutomer ter kolikor je bilo v njihovi moči, blažili nastalo situacijo.

Skoraj dveletna prizadevanja za pridobitev zdravnika, so bila v marcu 2017 zaključena. Pridobljena so bila vsa potrebna soglasja in izdana upravna odločba o podelitvi koncesije, sklenjene pogodbe in vse kar je bilo potrebno.

13. februarja je bil iz Ministrstva za zdravje na Občino Razkrižje, poslan težko pričakovan sklep, da Ministrstvo za zdravje soglaša s podelitvijo koncesije  Davorinu Kolariću, dr. med., specialistu družinske medicine, za opravljanje zdravstvene dejavnosti družinske medicine v Občini Razkrižje. Podpisala ga je ministrica za zdravje gospa Milojka Kolar Celarc. Slavnostnega dogodka ob pričetku delovanja zdravnika, se je želela tudi sama udeležiti. Žal pa je iz opravičljivih razlogov bila zadržana.

Iz Ministrstva za zdravje Republike Slovenije je zbrane nagovorila državna sekretarka, dr. Ana Medved.

Spregovoril je tudi predsednik Komisije RS za medicinsko etiko, doc., dr. Božidar Voljč, ki je imel pomembno vlogo pri prizadevanjih za zdravnika in s katerim smo sodelovali v okviru projekta Potenciali prebivalcev in institucij Pomurja v zmanjševanju zdravstvenih in socialnih neenakosti starejših v lokalnih okoljih, z akronimom NAZDRAVJE, ter v dobrem sodelovanju ostali vse do danes.

Ob tem pomembnem dogodku je spregovoril tudi direktor Lekarne Špringer ,mag. Janeza Špringer, ki je ves ta čas  vztrajal z lekarno, čeprav ta ob zaprti ambulanti,  ni delovala rentabilno. Toliko večje zadovoljstvo pa je izrazil sedaj, ko je v Razkrižju pričel delovati zdravnik.

Župan Občine Razkrižje, Stanko Ivanušič je izrazil zadovoljstvo ob tem, da smo v Razkrižju dobili dobrega zdravnika. Kaj pomeni ponovno pridobiti zdravnika v obmejne kraje, ki so na obrobju Slovenije, vedo samo ljudje, ki so na svojega zdravnika čakali skoraj dve polni leti.  Novemu zdravniku, Davorinu Kolariću je izročil spominsko sliko, posneto 1.10.2015, ob pričetku delovanja zdravnice koncesionarke Božice Ceković Budinski v ambulanti Zdravstvene postaje Razkrižje ter mu simbolično predal svojo osebno zdravstveno kartoteko in ga izbral kot osebnega zdravnika.

Slovesnost je povezoval Timotej Pukšič. Za glasbeno popestritev je poskrbel sekstet klarinetov Glasbene šole Slavka Osterca Ljutomer: Matija Zanjkovič, Ajda Ivezič, Jure Ahlin, Zala Svetec, David Hip in Bojan Zelenjak. Nastopila pa je tudi domačinka Julija Trstenjak, študentka glasbene pedagogike.

Po kulturnem delu je sledil ogled prenovljenih prostorov ambulante ter pogostitev. Državna sekretarka dr. Ana Medved,  vodja sektorja za kakovost in organizacijo zdravstvenega varstva na Ministrstvu za zdravje, mag. Bernarda Kociper in direktorica direktorata za zdravstveno varstvo Tanja Mate pa so prisotnim direktorjem zdravstvenih domov,  predstavitle zdravstvene reforme.