Skupaj umirjamo promet 2020

Prikazovalnik hitrosti že umirja hitrost v Razkrižju

Občina Razkrižje je bila uspešna na razpisu podjetja Sipronika d.o.o. https://www.sipronika.si/  , v sodelovanju z Zavarovalnico Triglav, d.d.https://www.triglav.eu/sl/ , za sofinanciranje pametnih prikazovalnikov hitrosti v prometu ”Vi vozite” MHP50 skupaj z dostopom do portala www.vi-vozite.si (sistem 3-PTC) v višini do 60 odstotkov vrednosti sistema.

Opis sistema sofinanciranega v sklopu razpisa

Pametni prikazovalniki hitrosti MHP50 sodijo v kategorijo prijaznih preventivnih ukrepov za izboljšanje varnosti v cestnem prometu. Prikazovalnik se namesti na nevarnem ali izpostavljenem odseku ob vozišču, kjer meri in prikazuje hitrosti mimovozečih vozil. Voznikom, ki spoštujejo predpisano omejitev hitrosti, izpiše njihovo hitrost v zeleni barvi in jih nagradi z “všečkom”, prehitre pa opozori z izpisom v rdeči barvi in rdečim palcem obrnjenim navzdol. Pomembna funkcionalnost pametnih prikazovalnikov MHP50 je, da shranjujejo vse izmerjene hitrosti in jih sproti preko spletne povezave posredujejo nadzornemu strežniku, ki ga zagotavlja Sipronika.

Ta tehnologija omogoča vzpostavitev sistema 3-PTC (3-Party Traffic Calming), kjer vplivamo na tri kategorije deležnikov v prometu: voznike, odgovorne za promet in pešce (učence) z namenom trajnostnega umirjanja prometa.

Mini računalnik z monitorjem za prikaz statističnih prometnih podatkov, bo nameščen tudi v avli Osnovne šole Janeza Kuharja Razkrižje.

V Zavarovalnici Triglav se z raznovrstnimi aktivnostmi že vrsto let trudijo izboljšati črno statistiko na naših cestah. Skupaj s slovenskimi občinami in podjetjem Sipronika so v ta namen v zadnjih štirih letih postavili že več kot 60 prikazovalnikov hitrosti »Vi vozite«.

Letos pomladi je s prikazovalnikom bil opremljen tudi nevaren odsek na državni cesti v naselju Gibina v Občini Razkrižje, ki predstavlja šolsko pot do bližnje osnovne šole (OŠ Janeza Kuharja Razkrižje) in tamkajšnjega vrtca, ki jo otroci prečkajo na nepreglednem ovinku. Že v prvem tednu postavitve prikazovalnika se je delež prehitrih voznikov na tem odseku, kjer je hitrost omejena na 50 km/h, zmanjšal za 5 odstotkov.

Zavarovalnica Triglav je sistem prikazovalnika sofinancirala v višini 60 %, oz. 2.338,00 EUR,  preostalih 40 %  oz. 1.592,00 EUR je sofinancirala Občina Razkrižje

»V želji po počasnejši vožnji na nevarnih odsekih, še posebej na tistih, kjer so najbolj izpostavljeni najranljivejši udeleženci v prometu – otroci, v Zavarovalnici Triglav skupaj s Siproniko tudi letos nadaljujemo z akcijo Skupaj za prometno varnost. Načrtujemo postavitev 12 novih pametnih prikazovalnikov hitrosti ‘Vi vozite’. Skupaj jih bo torej po vsej Sloveniji že skoraj 70,« je ambiciozne načrte na področju cestne preventive opisal Sandi Štefan Flisar, direktor murskosoboške območne enote Zavarovalnice Triglav. V slednji so v preteklih letih pod okriljem akcije Skupaj za prometno varnost postavili že štiri prikazovalnike hitrosti. Ti umirjajo promet Moravskih Toplicah, Šalovcih ter občinah Kuzma in Grad.

https://www.triglav.si/

Varnost in odgovornost sta rdeča nit vseh preventivnih akcij največje slovenske zavarovalnice, s katerimi se aktivno in uspešno vključuje v reševanje problematike v cestnem prometu. Lani so tako na Turneji mobilnosti s pomočjo simulatorja DRAJV tudi v Murski Soboti testirali, kako se vozniki odzivajo v nekaterih nepredvidljivih situacijah, da bi imeli predvsem dolgoletni vozniki možnost obnavljanja znanja cestno prometnih predpisov, pa so v Triglavu vzpostavili še spletni portal Vozimse.si.

Z novo pridobitvijo so se skupaj z učiteljicami podrobneje seznanili tudi že učenci prve triade Osnovne šole Janeza Kuharja Razkrižje .

https://vsebovredu.triglav.si/na-poti/prikaz-hitrosti-vecja-pozornost-manjsa-hitrost