Prvi obletnici lansiranja globalne strategije za popolno odpravo raka materničnega vratu se je s simbolnim dejanjem pridružuje tudi Občina Razkrižje

PRVA OBLETNICA LANSIRANJA GLOBALNE STRATEGIJE ZA POPOLNO ODPRAVO RAKA MATERNIČNEGA VRATU – 17. NOVEMBER 2021

Svetovna zdravstvena organizacija ali WHO (World Health Organization) je 17. novembra 2020 lansirala globalno strategijo za eliminacijo raka materničnega vratu, s katero se je svet prvič v zgodovini zavezal k odpravi raka. Šlo je za edinstven dogodek, ki so ga države po vsem svetu obeležile z istočasno osvetlitvijo vsaj ene kulturne znamenitosti v državi s turkizno barvo, ki je simbolična barva raka materničnega vratu. Zavezi se je že lani pridružila tudi Slovenija, letos pa se ji ob prvi obletnici pridružuje tudi Občina Razkrižje. Z modro-zeleno barvo smo tako 17. novembra 2021 osvetlili naravno znamenitost Ivanov Izvir, namen pa je izraz podpore enotnosti držav pri tej globalni zavezi za popolno odpravo raka materničnega vratu.

Rak materničnega vratu je v Evropski uniji drugi najpogostejši rak pri mladih ženskah (15 – 44 let), takoj za rakom dojk. Da bi dosegli popolno odpravo raka materničnega vratu, je WHO pozvala vse države sveta, da v naslednjem desetletju dosežejo cilj 90 % precepljenosti proti HPV (humani papilloma virus), 70 % pregledanosti žensk v presejalnem programu, ki ga v programu ZORA v Sloveniji že dosegamo in cilj, da je 90 % žensk s predrakavimi in rakavimi spremembami materničnega vratu ustrezno zdravljenih, kar v Sloveniji tudi dosegamo. Prav zaradi teh izjemnih rezultatov bi lahko Slovenija postala ena prvih evropskih držav, ki bi ji uspel ta podvig.

V Sloveniji raka materničnega vratu od leta 2003 učinkovito preprečujemo v okviru organiziranega državnega presejalnega progama ZORA, nosilec je Onkološki inštitut Ljubljana. Cilj programa je, da s pregledom zdravih žensk na tri leta pravočasno odkrijejo in zdravijo predrakave in zgodnje rakave spremembe materničnega vratu, ter s tem preprečijo nastanek raka ali ga odkrijejo v zgodnjem stadiju, ko je izjemno dobro ozdravljiv. 3-letna pregledanost žensk v starostni skupini 20–64 let je bila v zadnjem obdobju v Sloveniji 69,6 %, v občini Razkrižje pa 64,2%.

Zaradi učinkovitega odkrivanja in zdravljenja predrakavih sprememb v okviru progama ZORA v zadnjih letih z rakom materničnega vratu zboli le okrog 110 žensk in umre okrog 40-50 na leto. To je izjemen uspeh, saj je bila zgodovinsko gledano Slovenija ena od evropskih držav z največjim bremenom tega raka, v začetku 60. let smo imeli breme raka materničnega vratu, ki je primerljivo bremenu v Afriki danes.

Rak materničnega vratu je med raki izjemna, saj o njem vemo dovolj, da ga znamo skoraj v celoti preprečiti. Da bi dosegli eliminacijo tega raka, je SZO pozvala države, da v naslednjem desetletju dosežejo 90-odstotno precepljenost proti HPV, 70-odstotno pregledanost žensk v presejalnem programu ZORA in 90-odstotno zdravljenje odkritih predrakavih in rakavih sprememb materničnega vratu.

Slovenija je v obvladovanju tega raka izjemno uspešna, kar je prepoznala tudi SZO, ki je nedavno sporočila, da bomo morda med prvimi evropskimi državami, ki bomo uspeli eliminirati raka materničnega vratu. Zadnja dva cilja že dosegamo, precepljenost proti HPV pa se med regijami zelo razlikuje ter še ne dosega 90 %.

Dodatne informacije:

Dodatna gradiva:

Izjava prim. mag. Branislave Belović, dr. med.:

Občina Razkrižje nenehno skrbi za boljše zdravje svojih prebivalcev – od zagotavljanja dostopnosti do zdravstvenih storitev, do spodbujanja zdravega načina življenja.

Med prioritetami je tudi spodbujanje prebivalcev k udeležbi v nacionalnih programih zgodnjega odkrivanja raka (ZORA, DORA, SVIT) in cepljenja proti HPV.

Z osvetlitvijo Ivanovega izvira v turkizni barvi, ob prvi obletnici lansiranja globalne strategije Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) za eliminacijo prvega raka na svetu – raka materničnega vratu, prispeva Občina Razkrižje kamenček v mozaiku doseganja tega velikega svetovnega cilja.

 Prim. mag. Branislava Belović, dr.med.

Predsednica Pomurskega društva za boj proti raku