Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor na prireditvi ob mednarodnem dnevu maternega jezika na Razkrižju

Občina Razkrižje je v sodelovanju z Osnovno šolo Janeza Kuharja Razkrižje, v nedeljo, 5. marca 2017, organizirala tradicionalno prireditev ob mednarodnem dnevu maternega jezika.

Slavnostni govornik na prireditvi je bil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

V uvodnem pozdravnem nagovoru je župan Stanko Ivanušič izrazil zadovoljstvo, da je predsednik prepoznal sporočilno vrednost naše prireditve. Imeti rad svoj materni jezik in se zanj boriti, hkrati pomeni spoštovati tudi jezike drugih narodov. Le tako se lahko med narodi ohrani mir, razumevanje in medsebojno sodelovanje. V izjemnem programu, ki ga je koordinirala učiteljica osnovne šole Janeza Kuharja, Bojana Pergar Stolnik, ob pomoči drugih kolegov učiteljev in sodelavcev občine so nastopili: učenci Osnovne šole Janeza Kuharja Razkrižje s petjem plesom in recitalom, Tadeja Mesarič, Matjaž Zanjkovič, Marija Kašić , Monika Trstenjak, Tamburice od Murice, glasbena skupina Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer The Flow, Dekliški pevski zbor Pole Poje, Mešani pevski zbor Cven-Pristava in Orfej.

Predsednik Borut Pahor je izrazil spoštovanje do prizadevanj Občine Razkrižje po ohranjanju svojega jezika in spoštovanju jezikov drugih, zlasti sosedov in prizadevanja, ki težijo k miru, sodelovanju in medsebojnem razumevanju. Z dejanskimi prizadevanji v odnosu do sosedov in vsakoletnemu obeleževanju mednarodnega dneva maternega jezika, ta prireditev v Občini Razkrižje postaja ena od osrednjih slovenskih prireditev. Pozdravil je dobro sodelovanje dveh sosednjih občin Razkrižja in Štrigove. V svojem govoru pa se je dotaknil tudi aktualnih slovensko-hrvaških odnosov, ki na državni ravni trenutno niso najboljši, a izrekel zavezo, da bo storil vse kar je v njegovi moči, da se ti ne bi poslabševali, ampak usmerili v razreševanje odprtih vprašanj.

Občani Občine Razkrižje in tudi mnogi drugi, so do zadnjega kotička napolnili razkriški dom kulture. Pridružili pa so se jim mnogi ugledni gostje, med njimi župan pobratene Občine Velike Lašče iz osrednje Slovenije  Anton Zakrajšek, župan sosednje hrvaške Občine Štrigova Stanislav Rebernik, županja Občine Ljutomer mag. Olga Karba, župan Občine Cankova Drago Vogrinčič, vsi domači svetniki in svetnice ter mnogi drugi.

Predsednik se je kar nekaj časa po prireditvi v izjemnem razpoloženju zadržal med ljudmi. Izkazalo se je, da tudi med veliko večino Razkrižanov uživa veliko podporo.

Prispevek v poročilih na TV SLO

Posnetek celotne prireditve bo predvajan na SIP TV v nedeljo, 12.3.2017, ob 17. uri.