Noč knjige obeležili z dvema dogodkoma

V sklopu projekta Noč knjige, smo v Občini Razkrižje organizirali dva dogodka. V nedeljo,  23. aprila, smo se z izbranimi gosti pogovarjali o otrokovih pravicah. Izočnica za pogovor je bila slikanica Dreams of Freedom, v kateri so zapisane misli znanih osebnosti na temo otrokovih pravic. V pogovoru, ki ga je vodila Anja Ferlin so sodelovali: podpredsednica Zveze prijateljev mladine Slovenije, ga. Majda Struc, zagovornica – Glas otroka, ki deluje pod okriljem Varuha človekovih pravic RS, ga. Martina Domajnko in generalni tajnik Škofijske Karitas Murska Sobota, g. Jožef Kociper. Dogodek je s pevskima točkama obogatila Enya Lazar. Iz razprave smo lahko spoznali, da mnogi otrokovih pravic, ki so zapisane v konvenciji, ne poznamo ali tudi ne razumemo dobro, zato so tovrstna srečanja velikega pomena.

V ponedeljek 24. aprila, smo v razkriško knjižnico in čitalnico povabili ta trenutek najbolj iskano osebnost med slovenskimi pisatelji, patra, dr. Karla Gržana, ki ni običajen duhovnik, je magister teologije in doktor literarnih ved. Izdal je več kot 30 knjig. V Razkrižju se nam je predstavil s kar dvema najnovejšima knjigama, Vstanimo, v suženjstvo zakleti!, s podnaslovom Stop smrtonosni igri polov in drugo knjigo z istim naslovom, ki pa ima podnaslov Izstop iz smrtonosne igre polov. Do zadnjega kotička napolnjeni razkriški knjižnici in čitalnici ni bilo obiskovalca, ki se ga predstavitev obeh knjig ne bi dotaknila. Vsi, ki smo patra dr. Karla Gržana ta večer poslušali, bomo o njegovih pogledih na svet, o prevladi in zlorabi kapitala nad večino ljudmi, o naših medsebojnih odnosih, o razdvajanju ljudi in iskanju sovražnikov, namesto tega, da bi najprej vsak razčistil sam s seboj in resnično bil pripravljen dati svoj prispevek k zmanjševanju nasprotij v ožjem in širšem življenjskem okolju, v zlorabi žrtev iz preteklosti za obračun v sedanjosti … in še veliko tega, kar je vredno prebrati v obeh knjigah, še dolgo razmišljali. Ob dobrem povezovanju pogovora ge. Suzane Kolbl ter lepem glasbenem programu Katarine Ivezič in Tjaše Turnšek na kitari, smo večer zaključili s podelitvijo Bralnih značk za odrasle, ki so jo letos osvojile: Julija Žižek, Anica Sever, Vesna Predan, Klara Copot in Zinka Stojko.

Pokazali smo, kako v sicer majhni in obmejni, a kulturno dejavni skupnosti, spodbujamo bralno kulturo, knjigo in slovensko besedo.