Evropski teden mobilnosti 2020

Anketni vprašalniki  Občine Razkrižje in APMS

Občina Razkrižje se je pridružila projektu Evropski teden mobilnosti 2020, v sklopu katerega bo izvedenih več aktivnosti. Prav tako je v zvezi s tem, bila uspešna na “Javnem razpisu za sofinanciranje priprav in izvedbe aktivnosti Evropskega tedna mobilnosti v letu 2020”, ki ga je razpisalo Ministrstvo za infrastrukturo RS, Direktorat za trajnostno mobilnost in prometno politiko. Aktivnosti se izvajajo v v okviru projekta LIFE17 IPC/SI/000007- LIFE IP CARE4CLIMATE, katerega delno financira Evropska unija iz programa LIFE, Sklad za podnebne spremembe (Ministrstvo za okolje in prostor) ter Ministrstvo za infrastrukturo.

Občina Razkrižje je geografsko večinoma obdana z državno mejo Republike Hrvaške in reko Muro, zato poznana pod imenom Razkriški kot. Zgodovina kraja ljudi uči vztrajnosti in pogumnega soočanja z izzivi, zato si želimo tudi premika v miselnosti občanov za trajnejšo obliko mobilnosti in s tem bolj zdravega načina življenja za vse.

Naša želja je ozaveščanje in motiviranje občanov za več pešačenja, kolesarjenja in uporabe javnega potniškega prometa.

K sodelovanju pri izvajanju projekta, s poudarkom na vključevanju lokalnega gospodarstva v promocijo trajnostne mobilnosti, želimo spodbuditi tiste subjekte, h katerim stranke lahko pridejo za izvedbo storitev peš ali s kolesom, kar se beleži in zbira na priložnostnem kartončku in posamezniku lahko prisluži simbolno nagrado ter sodelovanje v nagradnem žrebanju.

Sodelujoči subjekti sta dve lokalni trgovini z živili, ena kmetijska trgovina, pogodbena pošta, lokali s hrano in pijačo, frizerski salon, občina, Krajevni urad, Zdravstvena ambulanta Razkrižje, lekarna, Symply Cycling Slovenia…

Zaradi manjše površine občine, javni promet po sami občini ni aktualen, se pa ga spodbuja za dostop do drugih, bolj oddaljenih krajev. Pomembni partnerji v promociji trajnostne mobilnosti je tudi Osnovna šola Janeza Kuharja Razkrižje, Zasebna ambulanta družinske medicine in občan, ki izvaja storitve kolesarskih izletov in izposoje koles.

Z lokalnimi deležniki želimo organizirati skupinska kolesarjenja, spodbujati pešačenje, predvsem pa z motivacijskimi darilci spodbujati od najmlajših do najstarejših, da čim več opravkov, v šolo in v službo v občini opravijo peš ali s kolesom. K trajnostno mobilnemu ogledu občine želimo spodbujati tudi turiste, saj si je občino na 10 km2, kjer imamo vse od murske »ravnice« do prleških »goric«,  najlepše in možno ogledati peš ali s kolesom.

V slopu Evropskega tedna mobilnosti planiramo izvesti:

– kolesarjenje, v smislu, da se na nedeljski izlet ali drugih opravkih lahko popeljemo s kolesom,

– občan Paul Wadkin (Symply Cycling Slovenia) bo imel nekaj dni odprtih vrat, kjer se boste lahko seznanili glede poteka daljših in večdnevnih kolesarskih izletov ter z možnostjo izposoje različnih vrst koles in opreme ,

– spodbujali bomo javni potniški promet s promocijo voznih redov avtobusov,  ki vozijo iz Razkrižja in nazaj,

– spodbujamo vas, da čim več opravkov opravite peš ali s kolesom, se po možnosti peš ali s kolesom odpravite tudi v službo,. ..

– Osnovna šola Janeza Kuharja Razkrižje in Vrtec pri OŠ Razkrižje, ki sta prav tako vključena v projekt spodbujanja trajnostne mobilnosti pod okriljem Ministrstva za infrastrukturo, se bosta tudi simbolno s svojimi aktivnostmi pridružila promoviranju pomena Evropskega tedna mobilnosti,

– za en dan “ob dnevu brez avtomobila” bo v petek 18.9.2020, za motorni promet zaprta javna pot do Ivanovega izvira oz. Centra Zavirje Razkrižje,

– do sredine oktobra bo potekalo nagrajevanje za opravljene opravke, na katere ste se podali na trajno mobilni način.  Na določenih lokacijah boste prejeli kuponček za zbiranje podpisov in s tem možnost prejema simbolnih nagrad.

Občina bo v sklopu aktivnosti nabavila tudi eno kolo, ki ga bodo zaposleni v občinski upravi in drugi sodelavci uporabljali za terenska opravila po občini , v popoldanskem času pa si bodo kolo lahko izposodili tudi občani za svoje opravke.

Projektne aktivnosti bodo trajale do 31.10.2020

Vabljeni k spremljanju izvajanja projektnih aktivnosti na družbenem omrežju Facebook:

https://www.facebook.com/Evropski-teden-mobilnosti-Ob%C4%8Dina-Razkri%C5%BEje-111111390722087

Aktivnosti se izvajajo v okviru projekta LIFE IP CARE4CLIMATE in so financirane s strani Ministrstva za okolje in prostor v okviru sredstev Sklada za podnebne spremembe.

Povezane aktivnosti občine s področja  trajnostne naravnanosti delovanja;
Akcijski načrt za trajnostno energijo Občine Razkrižje
Bronasti znak Slovenija green Razkriškemu kotu