23. prireditev Pozdrav jeseni ob prazniku Marijinega vnebovzetja, Šprinc 15.8.2019

Reportaža na Murskem valu

 

V Šprincu, v Občini Razkrižje je potekala 23. prireditev Pozdrav jeseni ob prazniku Marijinega vnebovzetja

Hvala vsem, ki ste se odzvali našemu vabilu na to lepo druženje, katere poudarek je na miru, prijateljstvu in sodelovanju, na stičišču dveh sosednjih narodov.

Prireditev se je pričela s povorko cvetja in nadaljevala s sveto mašo pri kapelici v Šprincu, posvečeni Marijinemu vnebovzetju. Daroval jo je razkriški župnik msgr. Franc Režonja. Somaševal je mag. Luka Rajf, razkriški rojak na študiju v Rimu.

V kulturnem programu so sodelovali nastopajoči iz Prlekije, Prekmurja in Medžimurja. Prireditev pa je obiskalo, za to obmejno območje sredi vinogradov, rekordno število obiskovalcev, tako iz Hrvaške kot različnih slovenskih in drugih krajev.

Za pravo ljudsko razpoloženje so poskrbeli Mladi Pomurci.

Zbrane so nagovorili: župan Občine Razkrižje Stanko Ivanušič, ki je prireditev zasnoval, župan sosednje hrvaške prijateljske Občine Štrigova Stanislav Rebernik, s strani domačinov pa Drago Škrlec. Prireditve so se udeležili tudi predstavniki iz Občine Velike Lašče in Društva podeželskih žena Velike Lašče, s katerimi Občina Razkrižje in Turistično narodopisno društvo Razkrižje, sodelujejo ter častni občan Občine Razkrižje dr. Božidar Voljč.

Za odličen uvod so poskrbeli Lotmerški tamburaši, pri katerih sta člana tudi dva domačina. Drago Škrlec in Vlado Stojko, član skupine, ki je napisal besedilo in uglasbil pravo himno za to prireditev, lep valček z naslovom Gremo na Šprinc.

V svojem drugem javnem nastopu so se predstavili mladi, domači glasbeniki, ki so se združili v skupino in ji dali ime Kej si, dej si?

Občinstvo pa z odra kar ni hotelo pustiti Mlade tamburaške skupine KUD Sveti Jeronim iz Štrigove, ki so svoj nastop morali krepko podaljšati.

Z nesporno kvaliteto sta kulturni del programa obogatila Tjaša Šimonka Kavaš in Miha Kavaš, glasbenika iz Prekmurja.

Program je lepo povezovala simpatična domačinka, Adrijana Bogdan.

Osrednji del prireditve je bil postavitev klopotca. Po stari navadi je bil imenovan boter klopotca, letos je to razkriški domačin, ki je dolga leta je živel v Nemčiji, g. Vlado Vučko. Skrbništvo nad klopotcem je prevzel Emil Kolman iz Koprive, njegov namestnik pa je Stanko Levačič, sicer domačin, ki pa živi v Ljutomeru. Ker naše Turistično narodopisno društvo obdeluje tudi vinograd, je vsako leto imenovan tudi gospodar vinograda, ki ima nalogo, da je vinograd dobro obdelan in skrbi tudi za kletarjenje. Tudi letos je za to nalogo imenovan Drago Slavič, dobil pa je pomočnico, to je zelo aktivna prostovoljka, ki je gospodarju že do sedaj veliko pomagala, gospa Marija Cmager iz Razkrižja. Blagoslov klopotca in vinograda sta opravila, razkriški župnik msgr. Franc Režonja in rojak, duhovnik, mag. Luka Rajf. V obredu pa so sodelovali še, Vinska kraljica Slovenije Meta Frangež in Ljutomerska vinska kraljica, Tjaša Kovačič ter župan – načelnik Občine Štrigova g. Stanislav Rebernik.

Obiskovalce 23. prireditve Pozdrav jeseni je nagovorila tudi aktualna XXIII. vinska kraljica Slovenije. Krono Vinske kraljice Slovenije nosi Meta Frangež, dekle iz znane vinogradniške družine iz Gornje Radgone, ki se je tudi poklicno usmerila na študij vinogradništva, vinarstva in sadjarstva na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede v Mariboru. Pridružila se ji je tudi aktualna Ljutomerska vinska kraljica Martina XIX., Tjaša Kovačič. Gre za dekle iz bližnje Presike, ravno tako iz vinogradniške družine, je, študentka na Fakulteti za farmacijo v Ljubljani.

Ta dan, je bil na tem območju tudi Dan odprte meje. Po vinorodnem območju, ki ponuja čudovite razglede, je vozil tudi turistični vlakec.

Na prireditvi, so bile še posebej toplo sprejete mlade družine iz Občine Razkrižje, ki so v prejšnjem letu dobile naraščaj. Prireditev Pozdrav jeseni v obmejnem kraju Šprinc poteka v znamenju medsebojnega razumevanja med ljudmi na obeh straneh slovensko – hrvaške meje. In če sta obe sosednji občini, Razkrižje in Štrigova k tej ideji krepitve miru in razumevanja, vsaj malo prispevali, je to sporočilo bilo preneseno tudi mladim družinam in novorojencem prejšnjega leta. Naj tudi mlada generacija širi to idejo, kot je na prireditvi bilo med drugim rečeno, da je poleg dobrega zdravja, največja vrednota, živeti v miru, kajti gorja je na svetu mnogo preveč.obdelan in skrbi tudi za kletarjenje. Tudi letos je za to nalogo imenovan Drago Slavič, dobil pa je pomočnico, to je zelo aktivna prostovoljka, ki je gospodarju že do sedaj veliko pomagala, gospa Marija Cmager iz Razkrižja. Blagoslov klopotca in vinograda sta opravila, razkriški župnik msgr. Franc Režonja in rojak, duhovnik, mag. Luka Rajf. V obredu pa so sodelovali še, Vinska kraljica Slovenije Meta Frangež in Ljutomerska vinska kraljica, Tjaša Kovačič ter župan – načelnik Občine Štrigova g. Stanislav Rebernik.

Veseli smo, da sta prireditev podprli tudi Turistična zveza Slovenije in Radenska.